روغن گیربکس همان روغن جعبه دنده یا همان واسکازین است که با اسم های متفاوتی در بازار ماشین شناخته می شود. این روغن که در این مقاله آن را با نام روغن گیربکس نام مب ریم از یک روغن پایه و تعدادی افزودنی تشکیل شده است که در مجموع تشکیل روغن گیربکس را می دهند. این روغن ها زمانی که در جعبه دنده یا همان گیربکس مورد استفاده قرار میگیرند باعث می شوند که خاصیتی به نام خاصیت ضد ترک بودن برای جعبه دنده داشته باشد. بنابراین استفاده از روغن گیربکس باعث می شود که جعبه دنده ترک برندارد و همچنین در طولانی مدت سایش اتفاق نیفتد و جعبه دنده دچار ساییدگی نشود.
در اصل این نوع روغن یعنی روغن گیربکس و یا روغن جعبه دنده برای روانکاری انواع جعبه دنده اعم از دستی یا اتوماتیک مورد استفاده قرار میگیرد.
روغن گیربکس چه کاری انجام میدهد؟
همانطور که در پاراگراف قبل هم به آن اشاره شد مهمترین کاری که روغن گیربکس انجام میدهد روانکاری است و این به این معنی می باشد که روغن گیربکس باعث روان تر کار کردن جعبه دنده و عدم خشک کار کردن آن میشود.
روغن گیربکس یا جعبه دنده در دو نوع اصلی موجود می باشند که در زیر این دو نوع تعریف شده اند:روغن گیربکس نوع اول برای دیفرانسیل ها و جعبه دنده هایی که دستی هستند مورد استفاده قرار می گیرند . به اختصار به این نوع روغن گیربکس mtf نیز میگویند . نوع دوم روغن گیربکس روغن هایی هستند که برای جعبه دنده اتومات استفاده می شوند و در اختصار به آنها ATF نیز گفته می شود.
همانطور که در تعریفروغن گیربکس یا همان روغن جعبه دنده گفتیم این روغن ها از یک سری مواد پایه که بیس آن را تشکیل میدهند و یک سری افزودنی تشکیل شده است که این افزودنی ها به چند دسته زیر تقسیم می شوند.
در یک دسته افزودنی هایی قرار دارند که خاصیت ضد سایش بودن دارند و ضد ترک نیز هستند ، و در کنار این مزایا باعث می شوند که اصطکاک به حداقل خود برسد.
در دسته دوم این افزودنیها ، افزودنی هایی قرار دارند که باعث کاهش نقطه انجماد در گیربکس می شوند و باعث می شوند که وقتی دما بسیار پایین است روغن بهتر عمل کند.